Wysłany: Wto 04 Maj, 2010 17:54 Jak zabezpieczyć psy domowe przed przyjęciem na DT psa
Często ktoś z Was podejmuje się trudnej funkcji DT. W domu zazwyczaj ma się już jakiegoś własnego psa (psy) i jakoś trzeba zabezpieczyć się przed tym co można zwlec ze schronu, w sensie choroby.Założyłam ten temat, gdyż sądzę, że jest potrzebny, bo nie zawsze ma się możliwość przeprowadzenia prawidłowej kwarantanny, więc uważam że zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć.
Proszę , żebyście w tym temacie podzielili się swoimi spostrzeżeniami i metodami.
Wiadomo jak funkcjonują schrony, więc przede wszystkim należy pomyśleć jak uniknąć kaszlu kenelowego, który jest w każdym schronisku i nie ma się co łudzić, że go nie ma, bo jest.
Polecam sprawdzoną szczepionkę na kaszal kenelowy Nobivac K. Są to kropelki , które się bardzo łatwo aplikuje do nsa (konkretnie do jednej dziurki).Zaczyna się działanie po około 3 dniach od aplikacji i podobno działa na rok. Myślę, że rok zabezpiecza ale pod warunkiem że pies jest szczepiony kompleksową szczepionką, gdzie też jest niby kaszel. Chyba ma sens do nosa, bo kompleksowo uzupełniają się. Ja na swoich zastosowałam i jest super.Polecam serdecznie!
Psy na wystawie najbardziej narażone są, ale podobnie warto szczepić dodatkowo na kaszel, gdy ma się repa albo z suką do krycia się jedzie. Uważam, że w miejskich aglomeracjach też psy podczas spacerów mogą złapać to paskudztwo.Zarazić się pies może nawet w poczekalni u weta. Tak więc profilaktyki nigdy dość.
dobry temat, no Cerberowi i Negrze Landryna kennelówke ze schronu przywlekła
a one były kiedyś na to szczepione w combo... ja myslałam, ze to raz i wystarczy a tu sie zaraziły, postac była lekka na szczescie u Cerbera i Negry, bo tylko od czasu do czasu pokasływanie bez gila i od razu szybkie leczenie, od razu antybiotyk mocny Zinat wszystkie trzy psy i taki lek Acodin tez wszystkie, cztery paczki były antybiotyku i tego drugiego tez cztery, na trzy głowy po równo 2x dziennie jedno i drugie, teraz juz wybrały wszystko, jest OK
ale zaszczepie wszystkie trzy na to znowu, chociaz juz nie planuję tymczasów
_____________________________ "Najgorszym grzechem nie jest nienawiść, ale obojętność, bo jest nieludzka..."
- George Bernard Shaw
No to jak ciągniemy temat Tymczasów, a wiadomo różne cuda psy na skórze mają proponuję zabezpieczać psy na okoliczność nużeńca i wszystkim psom w domu, gdzie pies przybysz ma podejrzenie nużeńca warto założyć np obrożę z amitrazą, niestety drogi ale chyba dość skuteczny sposób
No i psy niewiadomego pochodzenia to kilkakrotnie warto odrobaczyć.Nie ma zmiłuj, raz czy dwa zazwyczaj to zbyt mało.
No i psy niewiadomego pochodzenia to kilkakrotnie warto odrobaczyć.Nie ma zmiłuj, raz czy dwa zazwyczaj to zbyt mało.
te co ja ze schronu wyciągałam z Łodzi - Lolka i Landrynkę, to juz miały odrobaczenie w schronie i w ksiązeczki zdrowia wbite Prantel, zrobione combo wirusowki - dwie wklejki Vanguard Plus 7 (zielona i szara), nie wiem jak w innych schronach jest z tym
_____________________________ "Najgorszym grzechem nie jest nienawiść, ale obojętność, bo jest nieludzka..."
- George Bernard Shaw