Nie miałam zamiaru, ale kolega tak mnie molestuje, że jestem zmuszona zadać to pytanie i to behawioryście.
Czy zbieranie kup po psie podkopuje autorytet właściciela?
Kolega obserwował, jak zbieram kupy po moich psach powiedział, że powinnam to robić, kiedy psy nie widzą. Robiąc to przy nich poniżam się w ich oczach, tracę autorytet i w ogóle się kompromituję. Trudno psa wychować, wymagać od niego posłuszeństwa i być tym alfą w domu, skoro schylam się i ich łajno zbieram.
Odkąd zaczęłam sprzątać po psach, nie widzę żadnych zmian w ich zachowaniu, nie zaczęły mnie poniżać, nie czuję się gorsza od nich, ode nie czują się lepsze ode mnie. Nasza hierarchia pozostała niezmieniona Nadal ja jestem górą
A autorytet albo sie ma albo się nie ma, gówno nic nie zmienia
Moje psy psy mają to z tyłu, czy ja zbieram ich kupy czy nie. Nie zauważyłam żadnych zmian w ich zachowaniu, a kupy zbieram już od dawna. One wcale nie patrzą czy ich kupa jest zbierana.
Mój pies też ma gdzieś czy zbieram po nim kupę czy nie. Wręcz wydaje mi się że się cieszy że ma więcej miejsca do chodzenia, bo wszystkie kupy omija szerokim lukiem
Mój Badus też ma to w d...pie, natomiast kunel Maks się denerwuje jak stoje z workiem i czekam aż skończy. Zazwyczaj idzie gdzieś dosrać w spokoju. Żeby się mniej sresował odwacam sie i nie patrze na niego.
_____________________________ "NARÓD WSPANIAŁY, TYLKO LUDZIE K...RWY !"- Józef Piłsudski
Też bym się stresowała jakby ktoś nade mną stał z workiem podczas tej intymnej czynności
Anita powiedz mi jak Twój kolega dochodził do tego wniosku? Bo rozumiem, że szambiarzy uważa się za kogoś gorszego, ale to my ludzie, skąd u niego taki przekład na zwierzęta?
Po prostu zobaczył jak zbieram kupę i zadał mi pytanie a że mnie tym zaskoczył, to powiedziałam, że nie moja bajka ale mogę popytac. Nie odpuścił i dopytuje czy juz coś wiem.
Kolega nigdy psa nie miał .
_____________________________ "NARÓD WSPANIAŁY, TYLKO LUDZIE K...RWY !"- Józef Piłsudski