1. Czy mieszkacie Państwo w domu czy w mieszkaniu?
Mieszkam w 4-pkojowym mieszkaniu z balkonem, na parterze.
2. Czy obecnie w Państwa domu mieszkają jakieś zwierzęta i jakie?
Tak, w chwili obecnej mieszka z Nami 2 letnia sunia-kundelek, którą adoptowaliśmy gdy miała 7 miesięcy.
3. Czy w Państwa rodzinie były wcześniej zwierzęta i jakie były ich losy?
Tak, mieliśmy przyjemność "wychować" 4 chomiki, pieska-shar pei ( psiak miał chorobę skóry oraz marskość wątroby, niestety pomimo leczenia nie udało jej się wyjść z choroby) oraz piesek bullek-przecudowny( mój partner po naszym rozstaniu, bez mojej wiedzy zabrał go ze sobą)
4. Czy w Panstwa domu był kiedyś bulterier? Czy ktoś z rodziny/znajomych posiada/posiadał bulteriera? Jak wyglądał Państwa dotychczasowy kontakt z tą rasą?
Tak, miałam przyjemność przez 10 miesięcy mieszkać z bulterierem, wtedy po raz pierwszy miałam styczność z tą rasą. Przez te kilka miesięcy obaliłam sama przed sobą te wszystkie mity na temat tej rasy.
5. Dlaczego chcą Państwo adoptować bulteriera? Jaką wiedzę posiadają Państwo na temat rasy?
Dlaczego chcę adoptować akurat bullteriera? Ponieważ poznałam osobiście tę rasę, wiem jak postępować z takimi psiakami, są fantastycznymi towarzyszami zabaw, lubią ruch a ja jestem osobą bardzo aktywną. Myślę, że moja wiedza nie jest pełna, ale nadal się uczę i obserwuję bullki moich znajomych
6. Czy mają Państwo dzieci (jeśli tak to w jakim wieku)?
Tak, mam 11-letnią córkę
7. Czy wszyscy członkowie rodziny akceptują fakt adopcji psa i godzą się na nowego domownika?
Tak, moja córka kocha bulteriery tak samo jak ja.
8. Co się będzie działo z psem w czasie Państwa wyjazdów, wakacji itp.?
Każde z Naszych dotychczasowych zwierząt podróżowało i podróżuje z Nami.
Latem wyjeżdżamy na działkę, gdzie pies może biegać bez obawy, że gdzieś się zagubi, teren jest ogrodzony wysoką siatką.
9. Pies może żyć kilkanaście lat. Czy przewidziane jest miejsce dla psa w życiu Państwa rodziny na tak długo?
Tak, sunia która w tej chwili z Nami mieszka jest niczym członek rodziny.
10. Psy porzucone są często po przejściach, mogą odczuwać lęk, w nowym miejscu być zestresowane nawet przez dłuższy czas, mogą nie wiedzieć, że załatwia się na dworze, posiusiać się nie tam, gdzie trzeba, może coś zniszczyć itd. Czy jesteście Państwo gotowi to znieść?
Wychowałam już nie jednego psiaka, sunia którą adoptowałam była bardzo wystraszona, mało kontaktowa itd., wiem że psiak również potrzebuje czasu na aklimatyzacje.
11. Czy liczą sie Państwo z koniecznością uczestniczenia psa w szkoleniu? Czy kiedykolwiek uczestniczyli Państwo w szkoleniu ze swoim poprzednim zwierzęciem?
Tak, liczę się z tym, że psiak być może będzie musiał uczestniczyć w szkoleniach, ale jako "rodzina" powinniśmy wspólnie uczestniczyć zarówno w zabawach i jak i w nauce.
Do tej pory żaden z Naszych psiaków nie przechodził żadnego szkolenia.
12. Czy w domu Państwa są osoby z alergią na sierść lub ślinę psa?
Nie
13. Psy chorują - tak jak ludzie - i leczenie czasem jest kosztowne. Czy jesteście Państwo na to przygotowani? Posiadanie psa wiąże się także zawsze z koniecznością szczepień, odrobaczeń, profilaktyki przeciw kleszczowej itp. Czy jesteście Państwo gotowi ponosić te wydatki?
Tak, jestem gotowa ponosić koszty szczepień oraz ewentualnego leczenia psiaka.
14. Czy planują Państwo wydatki związane z zakupem akcesoriów dla psa? Proszę wziąć również pod uwagę większe wydatki jak np klatka (ok 250-300zł)
Tak
15. Jaki jest Państwa stosunek do kastracji/sterylizacji zwierząt?
Nasza sunia jest po sterylizacji i ma się dobrze. Nie rozmnażajmy zwierząt aby uniknąć przepełnienia schronisk.
16. Czy jesteście Państwo gotowi podpisać umowę adopcyjną, w której ważnym punktem będzie deklaracja, że pies NIGDY nie trafi na ulicę albo do schroniska – a w razie, gdybyście Państwo jednak nie mogli go zatrzymać, niezwłocznie powiadomicie Fundację?
Tak
17. Czym zamierzacie Państwo żywić psa?
Nasz pies żywi się suchą karmą jak również karmą z puszki. Dostaje też gotowane warzywa oraz ryż z mięsem, który uwielbia. Wcina też smakołyki typu kurze łapki, prasowane kości, dentarask itp
18. Czy pies będzie miał możliwość wychodzenia na zewnątrz bez opieki?
Nie
19. Czy zgodzą się Państwo na wizytę przedstawiciela wolontariatu w Państwa domu po adopcji (to także punkt umowy adopcyjnej) ?
Tak