Wysłany: Pon 03 Mar, 2014 11:51 Domena fundacji przepadła
16 lutego domena wygasła, ja na dziale wolontariat pisałam o tym i ze trzeba szybko opłacic (ustawowe jest 14 dni rezerwy od wygaśnięcia dla spóźnialskich, gdy ona juz nie dziala, ale jeszcze nikt nie może jej podebrać, czyli od 16 lutego +14 dni był jeszcze bezpieczny czas na jej przedłużenie za 123zł w tym vat - na kolejny rok), niestety nie zostało to przez Fundację dopilnowane i poszło się %^%^$&$
stało się najgorsze - nieopłacona domena sos-bullterrier.pl PRZEPADŁA, została przechwycona przez firmę czekających takich okazji
czyli adres strony, który wszyscy od lat znali, jak i również, który od lat jest na bannerach, kalendarzach, logo Fundacji itp. bezpowrotonie fundacja straciła, BO KWOTA ZA JAKĄ CHCE JĄ TERAZ TA FIRMA ODSPRZEDAC, JEST RACZEJ KOSMICZNA co zamierzacie teraz dalej?
_____________________________ "Najgorszym grzechem nie jest nienawiść, ale obojętność, bo jest nieludzka..."
- George Bernard Shaw
posiadam domene bulterier.waw.pl
roboczo albo na stałe mogę dać fundacji za darmo subdomene w obrębie tej domeny, wyglądał by wtedy adres tak:
dowolnanazwa.bulterier.waw.pl (na przykład fundacja.bulterier.waw.pl albo sos.bulterier.waw.pl czy fundacja-sos.bulterier.waw.pl - czy jeszcze inaczej, jak tam se chcecie)
opcja druga, wykupienie nowej domeny odrębnej innej np. z końcówką eu, czy com albo org a nazwą jaka była - wykupienie będzie za pierwszy rok ponizej 10 zeta, potem przedłuzenia w granicy 100 za kazdy kolejny
tak czy tak takie manewry wiąza się ze zmianą adresów w bannerach, logo i wszędzie oczywiscie utratą pozycji i rankingu w wyszukiwarkach i tym, ze pod znanym wszystkim adresem juz fundacji strona się nie otworzy, bo będzie nowy adres www
trzecia opcja odkupic domenę fundacji od tej firmy, która wykorzystała, ze przegapiliście i ją podebrala, niestety 1230 chcą i wątpie żeby chcieli negocjowac bo na takich sytuacjach własnie żerują, wiec skrupułów raczej nie będzie, ze fundacja, bo jak dla mnie logicznym jest, że gdyby takowe mieli, to na tej domenie łap by nie kładli i nie wystawiali jej na sprzedaż za taką kwotę - oczywiscie zawsze można próbować uderzac do nich i negocjować, ale na to ja się nie piszę, za nerwowa jestem, więc to by opanowana musiała być i spokojna osoba
tak, czy tak trzeba sie z miejsca ruszyc i coś postanowic
_____________________________ "Najgorszym grzechem nie jest nienawiść, ale obojętność, bo jest nieludzka..."
- George Bernard Shaw
Miałem kiedyś podobną sytuację - podwinęli mi domenę której zapomniałem opłacić.
Jeśli dobrze pamiętam to po miesiącu obniżyli cenę o połowę, a po dwóch odpuścili w ogóle i wtedy wykupiłem domenę po normalnej cenie. Tylko mi nie zależało na czasie, stronę postawiłem pod innym adresem i czekałem. Nie wiem jak owa miła firma postępuje.
Na bank trzeba postawić str pod innym, tymczasowym adresem, na FB i wszędzie gdzie się da powiadomić ludzi.
no jak pisałam, mogę dac te subdomenę od reki i na przykład było by - sos.bulterier.waw.pl, tylko nie wiem czy Fundacja tak chce, czy ma inny pomysł na załatwienie tej sprawy, a nie chce się sama rzadzić, więc czekam na jakieś decyzje co robimy
- George Bernard Shaw
trzeba było dać znać na ogólnym jeśli fundacja nie ma na to głowy, zrobiło by się zrzutkę cokolwiek żeby to uratować, a tak ? nie wyobrażam sobie płacić tak kosmicznej kwoty choć nie odemnie to zależy... Szkoda że tak się stało ale trzeba szybko działać Kochani...
KamiS, ja nie mam hasła na panel od domen, zebym tam mogła zalogować się i znać numer faktury, wiem, ze do 16 lutego bo rok temu też wygasła i pisałam tam i dziewczyny zdązyły w te rezerwowe 14 dni po wygasnięciu i przedłużyły
a tak, ja to mam tylko hasła na hosting, dlatego co do domeny pisałam tam na wolontariacie - tak jak rok temu, ale taka firma od domen też przed wygasnięciem bombarduje na email na który własciciel jest zarejestrowany, ja nawet nie wiem na jaki domena była email, ani jakie dokładne dane osobowe, a haseł tam nie miałam na domenę nigdy i nie starałam się, zeby miec, bo w sumie domene ustawia się raz do dnsów hostingu, a potem tylko co rok przedłuża jej ważność dokonując płatności, wiec mi to nie bylo do niczego potrzebne, żeby tam mieć dostęp, to nawet nie prosiłam
[ Dodano: Wto 04 Mar, 2014 00:04 ]
pewnie wiele osób nie rozumie, co to domena a co hosting, to prosto piszac to są dwie rózne rzeczy - domena to nazwa - adres a hosting fizyczne miejsce gdzie są pliki od strony, więc te pliki nie są ruszone, to Was uspokoję, hosting jest opłacony, stracona jest nazwa, po podpięciu innej domeny pod hosting i jak zrobię trochę poprawek, to strona wstanie na innym adresie w stanie nienaruszonym, bądz po jakimś cudem odzyskaniu starej wstanie na starym adresie
- George Bernard Shaw
[ Dodano: Czw 06 Mar, 2014 00:51 ]
rzadko takie rzeczy wypowiadam, ale osobom, które wykorzystały okazję i łapy po tą domenę fundacji wyciągneły celem zarobkowym w życiu się juz szcześcić nie będzie, dopóki ona do fundacji nie wróci, są rzeczy, których się nie rusza i zasady, których się nie łamie ...to tyle w temacie
- George Bernard Shaw