Wysłany: Czw 18 Lis, 2010 17:57 Eksterminacja bezdomnych zwierząt przed EURO 2012
Istnieje realne niebezpieczeństwo, że projekt zmian w Ustawie o Ochronie Zwierząt ( bubel prawny, sporządzony na płatne zlecenie pana Jandy ze Straży dla Zwierząt) wejdzie w życie.
Projekt ten został skrytykowany i oprotestowany przez wiele organizacji prozwierzęcych. Posłanka Mucha oświadczyła na swojej stronie, że wycofuje się z popierania go.
Niestety, nie dotrzymała słowa - projekt został "po cichu" podsunięty wielu posłom do podpisu i 23.11. ma trafić do Sejmu.
W załączeniu projekt zmian w Ustawie oraz opinia prawna dotycząca tych zmian. Treść projektu nie jest nigdzie oficjalnie publikowana, aby uniknać protestów.
Media otrzymały ten projekt z zastrzeżeniem, że nie jest on do publikacji. Główne stacje telewizyjne i gazety nie są zainteresowane publikacją dyskusji i opinii na temat tego projektu, gdyż, cyt. "obiecały prezentowac poparcie dla projektu". Komu obiecały? Kto jest beneficjentem proponowanych zmian? Obawiamy się, że jest "zamówienie polityczne" na rozwiązania zawarte w projekcie. Otóż, wprowadzenie tych zmian umożliwi bezkarną, w majestacie prawa, eksterminację bezdomnych psów i kotów przed EURO 2012.
Większość z nas podpisywała petycje w sprawie eksterminacji bezdomnych zwierząt w Chinach i obecnie na Ukrainie, nie mając pojęcia, że podobne rozwiazanie jest przewidywane w Polsce.
Czasu jest mało - jeśli pozwolimy na wprowadzenie zmian w Ustawie zgodnie z w/w projektem, staniemy przed faktem, że w środku Europy, w cywilizowanym kraju będą masowo mordowane bezdomne zwierzęta, bo prawo na to zezwala. A my będziemy mogli tylko podpisać petycję, aby to prawo zmienić...
Proszę, dodajcie swoje komentarze pod artykułem, który ukazał się wczoraj w Gazecie.pl. - porównajcie treść artykułu z treścia projektu i jego oceną, skomentujcie.
Uruchomcie wszystkie swoje kontakty i możliwości, aby upublicznić i nagłośnić nasz protest przeciwko temu rozwiazaniu.
Pozostało nam tylko "pospolite ruszenie", bo oficjalne protesty skierowane do Kancelarii Sejmu oraz Kancelarii Prezydenta pozostały bez echa.
Moi drodzy co to znaczy że 23 ma trafić do Sejmu? raczej na 99% nie trafi jeszcze pod obrady bo w porządku posidzenia w tym czasie nie ma takiego projektu ( w ogóle nie wiadomo czy to już jest oficjalnie projekt noweli przynajmniej ja dziś sprawdzałam i nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi).
nawet nie wiem czy to już trafiło do laski marszałkowskiej jako inicjatywa poselska (do tego potrzeba podpisu co najmniej 15 posłów) potem Marszałek sie zastanawia nad tym podpisuje jako podstawę do pracy legislacyjnej albo sie dalej zastanawia i kieruje w końcu kiedyś, do dalszych prac odpowiedniej komisji. I wtedy można mówić o pracach Sejmu nad tym i to wcale nie jest tak źle bo wówczas staje się to drukiem sejmowym i jest dostępne wszystkim więc wreszcie wiadomo o czym się mówi i w związku z czym się pisze petycje skargi i zażalenia i wówczas dostaje sie oficjalną odpowiedź. Do tego czasu praktycznie każdy i wszystko może tam zmienić bo nie ma to to formalnego statusu. Potem też można zmienić ale już oficjalnie w toku prac legislacyjnych.
tu są wszystkie projekty które maja coś wspólnego ze zwierzętami jakie można znaleźć na stronie sejmu czyli te które funkcjonują jako projekty oficjalnie
jak by się chciało komuś co jakis czas to przeglądać to można wyłapać kiedy się ten projekt pojawi i na jakim jest etapie prac.
Jeśli ktoś ma dokładne info na jakim to jest etapie to proszę na pw.