"Co zrobić z niepotrzebnym koniem? Włożyć do okna życia
Okienko zostanie uruchomione w czwartek 15 marca o godz.12 przy ul. Wolskiej 60, gdzie mieści się Straż dla Zwierząt.
- Inicjatywa ta powstała wobec bardzo częstych w Polsce porzuceń zwierząt. Podczas tej zimy mieliśmy wiele przypadków porzuconych zwierząt, w tym koni, psów (wśród nich była szczenna suka), kotów. Trafił nam się nawet żółw znaleziony w słoiku na śmietniku - mówi Tomasz Justyniarski ze straży. Organizacja ma nadzieję, że właściciele, którzy będą chcieli się pozbyć swojego czworonoga, korzystać będą właśnie z okienek życia, zamiast np. wywozić zwierzaki do lasu.
Okno życia to tak naprawdę ocieplona budka o wysokości 170 cm z ruchomym okienkiem. W środku będzie czujka, która powiadomi dyżurnego o nowym zwierzaku. Później straż będzie szukała im nowego domu. Następne okna życia powstaną w Łodzi i Wałbrzychu, a docelowo w całej Polsce.
Okienka Życia utrzymywać się będą z 1 proc. Straży dla Zwierząt w Polsce. Jeśli ktoś popiera tę inicjatywę może dokonywać wpłat na konto nr KRS: 0000248947 z dopiskiem Okienka Życia."
Znalazłam też informację, że takie okienko działa/działało przy Krakowskim TOZ. Czy ktoś wie czy nadal działa? Czy sprawdziło się? Warszawa pisze, że u nich pierwsze, ale znalazłam stare artykuły o okienku w Krakowie z 2008 roku. Aktualnych informacji nie mogę znaleźć.
# 1
Ostatnio zmieniony przez Gabriela Nie 11 Mar, 2012 23:07, w całości zmieniany 1 raz
Na bullowym forum wrzucałam link z gazeta.pl z kontynuacją tematu właśnie...
Niestety nie przekalkulowali chyba, że tak wiele chętnych będzie od razu do oddania psa, a powinni byli się przygotować.