Adopcje bulterierów, aukcje BULL-BAZAREK
  [ Twoje IP to: 18.97.14.86 ]

PolishEnglishCzechFrenchGermanRussian

bulteriery do adopcji, kliknij i zobacz

Forum  •  Aukcje  •  Szukaj  •  Rejestracja  •  Kontakt  •  Zaloguj 
bulterier
bulterier, bull terrier, bullterrier

Poprzedni temat «» Następny temat

Uwaga BSL! Dania - nie jedźcie tam z TTB...
Autor Wiadomość
^dragonh3art
Administrator
Cerber & Negra & Landryna

Pomogła: 11 razy
Piwa: 541/1238
Aukcje Użytkownika: 0

Wysłany: Czw 22 Gru, 2011 18:50  Uwaga BSL! Dania - nie jedźcie tam z TTB...

Chciałam Wam pokazać wstrząsającą historię o jakiej się dzis dowiedziałam...

jest to historia adoptowanego Sajmona, w typie ast:

Cytat:

22.12.2011 Pod koniec listopada 2011r dowiedzieliśmy się, że właścicie Sajmona wyjechali do Dani razem z psem. Niestety wiadomość ta nie była czysto informacyjna, bo Sajmon popadł w tarapaty i został zabrany przez Duńską policję.

Własciciele wyjeżdzając za granicę nie powiadomili nas o tym, ale co gorsza nie sprawdzili, że amstaffy są tam rasą zabronioną i nie wolno ich wwozić na teren Dani. Po odbytej przez Sajmona kwarantannie, zebrała się specjalna komisja, która zadecydowała o uśpieniu psa. Własciciele odwołali się od niej, ale niestety we wtorek 20.12, Sajmon został uspiony

http://ttbszczecin.wordpr...uspiony-w-dani/

właściciele walczyli, odwoływali sie a Nadzieja Amstaffa w Polsce czekała na przyjęcie psa w kazdej chwili, niestety Duczycy bezlitośnie pozbawili psa życia, nie dając mu żadnej szansy

Niech ta przykra historia będzie przestrogą dla nas wszystkich, aby przed każdym wyjazdem ze swoim bullem za granicę sprawdzić gdzie się jedzie i czy wolno nam tam wjechać z psami i będą one bezpieczne

więcej o Sajmonie i cała jego historia od początku:
http://ttbszczecin.wordpr...-mostem/sajmon/

a tu na FB profil Fundacji: http://www.facebook.com/p...100001406993700

Ostatnio zmieniony przez dragonh3art Pią 23 Gru, 2011 14:35, w całości zmieniany 2 razy  

*Bull Ania
Bulomaniak

Pomogła: 3 razy
Piwa: 399/1218

Wysłany: Czw 22 Gru, 2011 20:47  

A podobno to cywilizowany kraj ,dranie i tyle .Dlaczego nie mogli go cofnąć do Polski skoro właściciele walczyli o niego .

#MARIAVARIA
Poczatkujący

Piwa: 20/20

Wysłany: Czw 22 Gru, 2011 21:08  

aż mi się wierzyć nie chce.....
mieszkałam tam swego czasu,znajomi mają tam amstaffa i nic

to jest bardzo uporzątkowany i miły kraj
jestem ciekawa jak to się odbyło

a co do sprawdzania krajów przed wjazdem to chyba obowiązek

jak by zeszłej zimy jechaliśmy do niemiec na świeta to w miejscu gdzie mieliśmy się zatrzymać już było załatwione że pies zabójca (zakazany w niemczech również ) przyjeżdza

jak bedę miała kontakt z tymi znajomymi to się dowiem jak wwieźli psa do danii

#Dominika Gofron
Poczatkujący
Ika

Piwa: 29/6

Wysłany: Czw 22 Gru, 2011 22:42  

FUCK :evil:

Katrin
Nowicjusz

Wysłany: Pią 23 Gru, 2011 10:39  

Czy aby na pewno chodziło tylko o to jakiej rasy był pies ?
Jakos nie chce mi sie w to wierzyć, poszukam sprawdze czy faktycznie nie mozna tam wwozic amstafów. Warto byłoby sie najpierw dowiedzieć czy miał wszystkie potrzebne szczepienia itd

#doddy
Bywalec

Otrzymał 85 piw(a)

Wysłany: Pią 23 Gru, 2011 10:59  

Sajmon miał paszport.
Niestety, pogryzł psa, a w czasie rozdzielania ugryzł kobietę. Dlatego trafił na kwarantannę.
Właściciele prosili, aby pies wrócił do PL, niestety Dania zadecydowała o eutanazji.

ageralion
Bywalec

Piwa: 24/2

Wysłany: Pią 23 Gru, 2011 11:56  

Dzieki Kasiu za opisanie szczegolow i dziekuje za oferte pomocy :( Od poczatku sprawa byla przegrana i ta bezsilnosc byla dla mnie miazdzaca :(

Jestem tez zla na wlascicieli Sajmona, ze nie sprawdzili dokad wywoza psa. Gdyby tylko zadzwonili z informacja, ze jada, ze chca go ze soba zabrac, Sajmon by wciaz zyl :( To ja poznawalam go w schronisku, mizialam i prowadzalam na spacer. To byl wspanialy pies, ktory nagle zlapany za skore czy ucho nawet nie zareagowal (wywinal z obrozy kiedy bardzo nie chcial wracac do boksu schroniskowego, tak bardzo ze sie czolgal). On nie byl agresywny do ludzi!!!! :(

^dragonh3art
Administrator

Wysłany: Pią 23 Gru, 2011 14:07  

Cytat:
In summer of 2010 in Denmark, a long list of banned breeds was implemented. The 13 banned breeds included
Pit Bull Terrier (banned since 1991)
Tosa Inu (banned since 1991)
American Staffordshire (Terrier)
Fila Brasileiro
Dogo Argentino
American Bulldog
Boerbel
Kangal Dog
Central Asian Ovcharka (Central Asian Shepherd Dog)
Caucasian Ovcharka (Caucasian Shepherd Dog / Mountain Dog)
Southern Russian Ovcharka (South Russian Sheepdog)
Tornjak (Bosnian Shepherd Dog)
Sarplaninac (Yugoslav Shepherd Dog)

It was not clear why these breeds were singled out. Many of these breeds are rare or nonexistent in Denmark, and the dog bite statistics that were available did not indicate that any of these breeds were biting in significant numbers (or at all).

Denmark Ministry of Justice has now issued a breed “watchlist” that comprises an additional 12 breeds of dogs:
Anatolian Shepherd Dog
Bull Mastiff
Cane Corso
Cao Fila de Sao Miguel (Sao Miguel Cattle Dog)
Dogo Canario (Presa Canario)
Iberisk dogge (Danish term–unknown what breed this is)
Maremma Sheepdog
Mastin Espanol (Spanish Mastiff)
Mastin Napoletano (Neapolitan Mastiff)
Polski Owczarek Podhalanski (Polish Tatra Sheepdog)
Rottweiler
Staffordshire Bull Terrier

The watchlist is intended to denote dog breeds that may be added to Denmark’s breed ban in the future (presumably, in 2013, when the law is reviewed). Again, it is not clear what criteria, if any, were used to select these breeds for the watchlist.

http://stopbsl.com/?s=Denmark

zbanowane TTB pogrubiłam, a Sajmon bardziej pod pita podchodził niż Asta napewno

ageralion
Bywalec

Piwa: 24/2

Wysłany: Pią 23 Gru, 2011 14:12  

Ja sie pytalam wlasccielki dlaczego nie sprawdzila czy amstaff nie jest rasa zabroniona w Dani i odpowiedziala mi, ze w jej sasiedztwie mieszka kilka astow, normalnie na ulicach spotyka ta rase, wiec jej do glowy nie przyszlo, ze naraza zycie Sajmonowi.

^dragonh3art
Administrator

Wysłany: Pią 23 Gru, 2011 14:20  

ageralion, mi to normalnie serce staneło jak zobaczyłam zdjęcia Sajmona...

spójrz na moją jedną adoptowaną dziewczynkę w moim awatarze (ta czarna) jak wygląda...

ageralion napisał/a:
To ja poznawalam go w schronisku, mizialam i prowadzalam na spacer. To byl wspanialy pies, ktory nagle zlapany za skore czy ucho nawet nie zareagowal (wywinal z obrozy kiedy bardzo nie chcial wracac do boksu schroniskowego, tak bardzo ze sie czolgal). On nie byl agresywny do ludzi!!!! :(

nie wyobrazam sobie znaleźć się w takiej sytuacji, zeby ktoś mi zabił psa... moja sunia jest super do ludzi, spi w łózku i w domu u nas zyje z dwoma bullterrierami (psem i też suczką - całe stadko chodzi sobie luzem), mamy ją ponad 4 lata ale przysiegam Ci, ze zaatakowana na dworze przez obcego psa, będzie się gryzła, sama nie atakuje, ale zaatakowana wda się w bójkę też - czy to oznacza, że ona jest agresywna?

to co tam Kasia pisała, ze Sajmon miał scinkę z jakimś psem i przy rozdzielaniu dziabnął... to jest oczywiście możliwe, ale przecież chyba kazdy psiarz wie, ze jak psy się złapią, to można oberwac jak się rękę na linie strzału wsadzi i nieumiejętnie rozdziela - i to nie tylko TTB, tak jest z wszystkimi psami, to nie ma przecież zadnego związku z agresją, taka jest psia natura

ale z wyglądu to w typie pita był Sajmon, nie asta, mówie Ci a pit ale tak czy tak by nie było, to oba są na tej cholernej ich liscie, tylko ze wedle prawa kynologicznego pies bez udokumentowanego pochodzenia jest kundlem, wiec według prawa Sajmon był kundelkiem i nie łapał się na ta liste tak?

10 

Odpowiedz do tematu

Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Zezwolenia Opcje