Trzebya być przygotowanym n powrót temat BSL, a znając życie w pracach sejmowych i głosowaniu zostanie tylko BSL. Fundacja, tak samo jak inne fundacje - jeśli macie do nich kontakt, alarmujcie powinna skontaktować się z osobami pracującymi nad zmianami i spróbować na nich wpłynąć. To jest oczywiście tylko moje życzenie, bo to pracowity temat, może jednak jakaś prężna osoba z Warszawy podjęła by się tego wyzwania. Ze swej strony obiecuję pomoc merytoryczną.
Piszę tutaj, bo na pozostałych forach o bulach raczej temat przejdzie bez echa, poza internetowymi ochami, achami i świętym oburzeniem.
Proponowany jest też zakaz hodowania, sprzedawania lub reklamowania psów typu bull oraz mieszańców ich ras – podyktowany koniecznością zapewnienia bezpieczeństwa ludziom i zwierzętom. Ta zmiana ma także na celu ograniczenie walk psów. Określenie ras typu bull miałoby nastąpić w drodze rozporządzenia.
_____________________________ "Najgorszym grzechem nie jest nienawiść, ale obojętność, bo jest nieludzka..."
- George Bernard Shaw
Trzeba skontaktować się z tym parlamentarnym zespołem jako Fundacja (Fundacja Ast również by się przydała tutaj, inne fundacje - rotki, dobermany, etc?), porozmawiać z nimi.
Dowiedzieć się jakie są faktyczne propozycje i w razie rozwiązań proBSL (jak cytowane) umówić spotkanie i przedstawić merytoryczne argumenty przeciw. Niestety wiem, że osoby pracujące w takich komisjach TTB chciałby wyrzezać z powierzchni ziemi.
Jeśli nie uda się zmienić rozwiązań proBSL, natychmiast rozpocząć akcję w internecie nawołującą do walki z prawem proBSL. Przygotować petycje i inne narzędzia do walki z proponowanymi zmianami.
[ Dodano: Wto 21 Wrz, 2010 14:16 ]
PS. artykuł jest stary, nie znalazłem nic nowego, ale prace w PZPZ trwają. Ponieważ sam nie ogarnę problemu, napisałem tutaj, aby poszukać osób które mogą się w to zaangażować.
Mam problem ze zmianą stanowiska na przykład behawiorystów z COAPE, więc nie udaję, że problem może monitorować jedna osoba.
Strategie walki z BSL są 2: czekać aż się coś wydarzy (monitorując ustawy, nad którymi prowadzone są prace) albo aktywnie wyprzedzać działania. Samemu mogę tylko zaproponować strategię bierną, co zresztą robię zaglądając od czasu do czasu na stronę *.gov
[ Dodano: Wto 21 Wrz, 2010 14:22 ]
prace jednak trwają:
no widzisz a ja uważam, że najlepszym wyjściem jest zakaz sprzedaży zwierząt bez papierów, nakaz sterylizacji, zakaz reklam na portalach jak allegro, gratka itp... monitorowanie okolic jeśli ktoś zgłosi gdzieś nielegalne hodowle psów itp... nikt kto kupił bulka za 2 czy 3tys nie odda go na walki i nie tacy ludzie powinni cierpieć z tego powodu, że komuś się nie chce sprawy rozwiązać inaczej... jeśli się zakaże hodowli TTB to Ci co robili to bokiem nadal będą robić i im ew. będa psy odbierane (o ile się komuś będzie chciało) a ucierpimy my i prawdziwi hodowcy bo nie będzie można tego robić legalnie...czyli bez sensu. Zakaż nielegalnego rozmnażania i handlu, zabieranie psów kupionych bez papierów, bez potwierdzonego pochodzenia i agresywnych etc i się ludzie nauczą... ograniczy się walki, agresje, choroby a pasjonatów i hodowców zostawia się wtedy w spokoju. Temu to właśnie dla mnie bez sensu. Mnie to ciekawi czy takie coś nie uderza w prawa ludzi i zwierząt. Jeśli mam psa bez agresji i mi go zabrano bo ktoś sobie ubzdurał mimo badań specjalistów że to psy groźne to nie rozumiem jak takie prawo może być wspierane! Monitoring, większe kary, szybszy system działania, logiczne prawo, wpieranie prawdziwych hodowców, miłośników i pasjonatów ras a dodatkowo wspieranie się opiniami prawdziwych specjalistów, a nie nienawistników z tytułami branych tylko na potrzeby by demonizować i wykrzywiać wizję o terierach typu bul.
Z racji pewnych okoliczności zawodowych jak tylko wrócę do biura (czyli za tydzień) mogę się dowiedzieć na jakim etapie są prace nad ta ustawą i być może wydobyć tekst z urobkiem legislacyjnym nad którym pracują. Mogę się też dowiedzieć kiedy mają następne planowane posiedzenie i na jaki temat (chyba będzie mi łatwiej niż komuś z ulicy choć to są tak na prawdę sprawy jawne i każdy obywatel ma prawo wiedzieć)
Moja propozycja jest taka poniżej macie link do regulaminu zespołu już w drugim paragrafie deklarują współpracę z ngo więc w powołaniu na ten paragraf zmobilizujcie fundacje i asta i napiszcie prośbę o;
- możliwość spotkania się z prezydium zespołu lub całym zespołem w sprawie prac nad nowelizacją ustawy (raczej bym nie pisała od razu że ttb czy tam coś, tylko ogólnie o tym że dobro zwierząt leży wam na sercu że macie pewne osiągnięcia w ratowaniu psów itp)
- możliwość uczestniczenia w pracach zespołu przedstawicieli tych organizacji w związku z BSL
- deklarację pomocy i konsultacji fachowej
poniżej link do składu - możecie taki list wysłać do wszystkich lub do prezydium najlepiej na ich adresy biur poselskich bo do Sejmu to zginie w papierach.
http://orka.sejm.gov.pl/S...sp?OpenAgent&56
pamiętajcie też, że każdy poseł i senator ma obowiązek dyżuru w swoim biurze a te są w różnych miastach (zazwyczaj są tam w poniedziałki) więc każdy może się wybrać do takiego członka zespołu i mu wyklarować sytuację myślę że akcja że do każdego ktoś trafi do biura w podobnym czasie i na podobny temat przynajmniej nie pozostanie niezauważona
zacznę może zwróceniem się na piśmie do Prezesa KTTB, we wtorek powinien byc na dyżurze w moim oddziale ZKwP.
proszę o ewentualną pomoc i sugestie, żebym niczego nie pominęła.